Πρεβιοτικά και προβιοτικά, δύο όροι που συχνά συγχέονται, ωστόσο, στην πραγματικότητα, αναφέρονται σε διαφορετικά στοιχεία που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Και τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του εντερικού μας συστήματος και όχι μόνο.
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα τελευταία χρόνια, η αποδεδειγμένη σύνδεση της εντερικής υγείας με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας έχουν φέρει στο προσκήνιο τα προβιοτικά και τα ποικίλα οφέλη που έχουν για τον οργανισμό μας.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες και ζυμομύκητες) που κατοικούν κυρίως στο έντερο και προάγουν την καλή λειτουργία του. Συμβάλλουν στη βελτίωση της πέψης, στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.
Τα προβιοτικά αποικούν κυρίως στο έντερο, αλλά εντοπίζονται και στους βλεννογόνους, στο δέρμα, στο στόμα και στον κόλπο. Πρόκειται για τα γνωστά «καλά» βακτήρια της εντερικής μας μικροχλωρίδας που συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν την ψυχική υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών όπως καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ποια είναι η δράση τους;
Τα προβιοτικά αποικούν στον εντερικό σωλήνα και εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων με διάφορους τρόπους όπως παραγωγή τοξικών προς τα παθογόνα βακτήρια ουσιών, μείωση του pH του εντέρου κ.α. Παράλληλα, συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην πέψη, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής, στην παραγωγή βιταμινών (Κ, Β12,Β9), στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και της ψυχολογίας μας.

Υπάρχουν διατροφικές πηγές προβιοτικών;
Μπορούμε να προσλάβουμε προβιοτικά και μέσω της κατανάλωσης τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, kimchi, τουρσί και kombucha, τρόφιμα που περιέχουν τα δύο πιο γνωστά βρώσιμα στελέχη προβιοτικών Lactobacillus (Λακτοβάκιλλοι) και Bifidobacterium (Μπιφιδοβακτήρια).
Για τα άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα προβιοτικών μέσω της διατροφής τους συστήνεται η λήψη συμπληρώματος, πάντα κατόπιν συμβουλής ενός επαγγελματία υγείας.
Τι είναι τα πρεβιοτικά;
Τα πρεβιοτικά είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά λειτουργεί ως τροφή για τα προβιοτικά. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ευδοκίμηση των καλών βακτηρίων του εντέρου, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του μικροβιώματος.
Πλούσιες πηγές πρεβιοτικών είναι:
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Μπανάνες
- Μέλι
- Κρεμμύδια
- Σπαράγγια
- Σκόρδο
- Όσπρια
- Πλιγούρι βρώμης
Επιπλέον, τα πρεβιοτικά διατίθενται και σε μορφή συμπληρώματος, με τις πιο γνωστές κατηγορίες να είναι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, οι ολιγοσακχαρίτες, η ινουλίνη ή λακτουλόζη.
Τα οφέλη των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στην υγεία
Η έρευνα έχει δείξει ότι η λήψη προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως:
- Βελτίωση της πέψης: Ανακουφίζουν από πεπτικές διαταραχές, όπως φούσκωμα, αέρια και δυσκοιλιότητα.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Συμβάλλουν στην καταπολέμηση λοιμώξεων, φλεγμονών και χρόνιων ασθενειών.
- Υποστήριξη της ψυχικής υγείας: Συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και μειώνουν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
- Αντιμετώπιση πεπτικών και ουροποιητικών διαταραχών: Συμβάλλουν στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής, στην καταπολέμηση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και στη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.
Σωστή κατανάλωση προβιοτικών
Για να επωφεληθείς πλήρως από τα οφέλη που έχουν τα προβιοτικά, συνιστάται η τακτική λήψη τους, έτσι ώστε να αντικαθιστούν τα ωφέλιμα βακτήρια που χάνονται λόγω του ανθυγιεινού τρόπου ζωής και ποικίλων περιβαλλοντικών παραγόντων.
Οι έρευνες δείχνουν ότι απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, αφού τότε η οξύτητα των γαστρικών υγρών είναι μειωμένη.
Εάν λαμβάνεις συμπληρώματα προβιοτικών, είναι σημαντικό να θυμάσαι τα εξής:
- Είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί και επηρεάζονται από υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες.
- Πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
- Συνίσταται η λήψη τους με γεμάτο στομάχι.
- Δεν πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με αντιβιοτικά ή ζεστά ροφήματα, καθώς μπορεί να καταστραφούν.
- Κάθε συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν συμβουλής γιατρού ή διατροφολόγου.
Πρεβιοτικά ή Προβιοτικά; Ποιο συμπλήρωμα να προτιμήσω;
Σε περίπτωση που δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα προβιοτικών ή πρεβιοτικών μέσω της διατροφής μας, είναι καλό να λάβουμε ένα συμπλήρωμα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την υγεία του μικροβιώματος μας.
Και, λογικά, εδώ προκύπτει το ερώτημα: Ποιο από τα δύο να προτιμήσω;
Η απάντηση δεν είναι απόλυτη, καθώς και τα δύο είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας. Τα προβιοτικά έχουν άμεση δράση και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα σε οξείες καταστάσεις, ενώ τα πρεβιοτικά λειτουργούν έμμεσα, ενισχύοντας την ανάπτυξη των προβιοτικών. Με απλά λόγια, τα προβιοτικά προσφέρουν έτοιμους «πολεμιστές» στο πεπτικό σύστημα, αλλά αν δεν τρέφονται με πρεβιοτικά, η δράση τους εξασθενεί.
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω! Εσύ απλά επικοινώνησε μαζί μου εδώ!
Για να μαθαίνεις τα πάντα γύρω από την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Instagram!