Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στον ρόλο της διατροφής στην ενίσχυση της γονιμότητας. Με το ποσοστό των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη να αυξάνεται, η διατροφή αναδεικνύεται ως ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση της γονιμότητας.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα
Η γονιμότητα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι:
Ηλικία: Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν για τη γυναίκα πως μετά τα 35 έτη η γονιμότητα μειώνεται καθώς τόσο η ποιότητα όσο και ο αριθμός των ωαρίων ελαττώνεται. Για τους άντρες το ηλικιακό όριο δεν είναι σαφές, ωστόσο μελέτες δείχνουν πως μετά τα 40 εντοπίζεται μειωμένη παραγωγή σπέρματος.
Διατροφή και σωματικό βάρος: Ενεργό ρόλο φαίνεται πως έχει η διατροφή στην ενίσχυση της γονιμότητας . Η πρόσληψη συγκεκριμένων μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών φαίνεται πως συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας ενώ, αντίθετα, η έλλειψη τους προκαλεί τη μείωσή της. Επιπλέον, το σωματικό βάρος φαίνεται να επηρεάζει εξίσου τη γονιμότητα, αφού σύμφωνα με έρευνες τόσο το αυξημένο όσο και το κάτω από τα φυσιολογικά όρια βάρος (λιποβαρές) μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ωορρηξίας στις γυναίκες και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.
Ιατρικό ιστορικό: Γυναικολογικά προβλήματα όπως ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ινομυώματα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α. ενδέχεται να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα ενώ για την ανδρική φαίνεται να επηρεάζεται από λοιμώξεις μέσω σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων και κιρσοκήλη κ.α.
H σημασία της διατροφής για τη γονιμότητα
Η ισορροπημένη διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας τόσο για τη συνολική υγεία όσο και για τη γονιμότητα ιδιαίτερα κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε υγιή λιπαρά, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της γονιμότητας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.
Θρεπτικά συστατικά και τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα που συμμετέχει σε πληθώρα διεργασιών του οργανισμού. Θετικά φαίνεται να συμβάλλει και στην ενίσχυση της γονιμότητας καθώς η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.
Τροφές πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τα όσπρια κ.α. Για καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, συνιστάται ο συνδυασμός του με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.
Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει μεταξύ άλλων στη μείωση των κυτταρικών φθορών, στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου και στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Τροφές πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί-κίτρινο-πράσινο χρώμα όπως τα εσπεριδοειδή, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το ακτινίδιο, η φράουλα κ.α.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά οι Β6 και Β9, φαίνεται πως συμβάλλουν στην ενίσχυση της γονιμότητας αφού συμμετέχουν στην απελευθέρωση ωαρίων κατά την ωορρηξία. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, τα λιπαρά ψάρια κ.α.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D συμμετέχει στη ρύθμιση των ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία. Αν και κατά κύριο λόγο προσλαμβάνεται μέσω της έκθεσης στον ήλιο, μπορούμε να τη βρούμε και σε συγκεκριμένες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα μανιτάρια, τον κρόκο αυγού και τα τρόφιμα που εμπλουτίζονται με βιταμίνη D.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι εξίσου σημαντικά για την ενίσχυση της γονιμότητας αφού φαίνεται πως βελτιώνουν τη ροή του αίματος στη μήτρα, συμμετέχουν στην απελευθέρωση των ωαρίων αλλά και στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας. Τροφές πλούσιες σε Ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός κ.α.), οι σπόροι (σπόροι chia, λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος κ.α.), το αβοκάντο, τα θαλασσινά.
Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα και βελτιώνει την ποιότητα των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων. Βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα λαχανικά.
Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην ενίσχυση της γονιμότητας σε γυναίκες και άντρες αφού συμμετέχει στην ενίσχυση της επένδυσης της μήτρας και τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι ελιές, το αβοκάντο, τα Brazilian nuts, το μάνγκο, ο σολομός, η καραβίδα κ.α.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανάπτυξης ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Τροφές πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά, οι σπόροι κ.α.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως καμία τροφή δεν μπορεί ως δια μαγείας να ενισχύσει τη γονιμότητα. Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση και την αποφυγή επιβλαβών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση της γονιμότητας. Μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά!
Αν χρειάζεσαι οποιαδήποτε πληροφορία, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω! Εσύ απλά επικοινώνησε μαζί μου εδώ!
Για να μαθαίνεις τα πάντα γύρω από την υγιεινή διατροφή ακολούθησε με στο Instagram!