7 σημάδια ότι δεν τρως επαρκώς (και τι πρέπει να κάνεις)

Παρόλο που μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, ενδέχεται να μην τρως όσο χρειάζεσαι πραγματικά!

Αν νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα και στη διάθεσή σου και δεν ξέρεις πού να το αποδώσεις, ίσως η πραγματική αιτία να είναι πως το φαγητό που καταναλώνεις δεν σου είναι αρκετό!  

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα τα οποία μπορούν εμφανιστούν εξαιτίας του ανεπαρκούς φαγητού χωρίς καν να το ξέρεις.

Μόλις τα αναγνωρίσεις, θα μπορείς να αναλάβεις δράση, ώστε να νιώθεις και πάλι στα καλύτερά σου!

Πάμε να τα δούμε! 

1. Αίσθημα κόπωσης

Ένας βασικός λόγος που νιώθεις κούραση μέσα στην ημέρα είναι ότι δεν προσλαμβάνεις επαρκή ενέργεια και θρέψη (αντίο ισορροπημένη διατροφή!)

Από τη μία πλευρά, εάν δεν δίνεις αρκετή ενέργεια στο σώμα σου, είναι λογικό αυτό να μην μπορεί να στο ανταποδώσει μέσα στη μέρα!

Τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες, οι οποίες ουσιαστικά είναι ενέργεια που είναι απαραίτητη για τις ζωτικές μας λειτουργίες, όπως το ανασάνουμε, να σκεφτούμε, να χωνέψουμε το φαγητό μας αλλά και για τις δραστηριότητές μας.

Όπως, λοιπόν, ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί αν δεν έχει βενζίνη για να του δώσει ενέργεια, έτσι και το σώμα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί αν δεν προσλαμβάνει φαγητό.

💡 Αναρωτήσου: Πόσες φορές τρώω μέσα στην ημέρα;

Από την άλλη πλευρά, το ότι δεν έχεις επαρκή θρέψη, σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι, με αποτέλεσμα το σώμα σου να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μέρας.💡 Παρατήρησε: Τρώω ποικιλία τροφίμων; Τι μπορώ να βελτιώσω;

2. Έλλειψη συγκέντρωσης

Το να μην μπορείς να συγκεντρωθείς αποτελεί ένα κλασικό σύμπτωμα εάν δεν τρέφεσαι επαρκώς και ειδικά όταν δεν καταναλώνεις αρκετούς υδατάνθρακες και νερό.

Ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί μόνο υδατάνθρακες για να λειτουργήσει (εκτός κι αν φτάσουμε σε σημείο λιμού, αλλά δεν βρισκόμαστε σε τέτοια φάση), άρα τους χρειάζεσαι οπωσδήποτε!

Η αφυδάτωση μπορεί και αυτή να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση, εκνευρισμό και ζαλάδες!

💡 Αναρωτήσου: Τρώω αρκετούς υδατάνθρακες; Πόσο νερό πίνω μέσα στην ημέρα;

3. Σκαμπανεβάσματα στη διάθεση

Πολλοί άνθρωποι όταν πεινάνε εμφανίζουν σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, έχουν νεύρα ή είναι συνολικά κακόκεφοι. 😣

Προσπάθησε να μην αφήνεις πολλές ώρες μεταξύ των γευμάτων σου ώστε να είσαι άνετα χορτάτος/η μέσα στην ημέρα!

💡 Χρησιμοποίησε τη Χρυσή Πεντάδα, όπως τη λέω, για να φτιάξεις τα γεύματα και τα σνακ σου, δηλαδή πρόσθεσε:

Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες + Απόλαυση

Με αυτό τον τρόπο, θα κρατήσεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου σταθερά και θα δεις άμεσα τη διάθεσή σου να βελτιώνεται και να είναι πιο ομαλή μέσα στη μέρα!

4. Βραδινές λιγούρες

Αν κάθε βράδυ δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από το ψυγείο, τότε δώσε μεγάλη προσοχή! ⚠

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα βράδια δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως, είναι το ότι την υπόλοιπη μέρα δεν τρως αρκετά! Αφού το σώμα σου δεν έχει προσλάβει την ενέργεια που χρειάζεται μέσα στη μέρα, είναι φυσιολογικό να ζητάει φαγητό κατά τις βραδινές ώρες.

5. Δεν νιώθεις πείνα

Αν τρως 1-2 φορές τη μέρα και μάλιστα σε τελείως διαφορετικές ώρες κάθε φορά, τότε το σώμα σου αποσυντονίζεται και μαζί του αποσυντονίζεται και το αίσθημα της πείνας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν ακόμα και 8 ώρες χωρίς να έχεις φάει κάτι, όμως η κοιλιά σου να μη γουργουρίζει και γενικά να μη ζητάς φαγητό. Σου έχει συμβεί ποτέ; 

Το γαστρεντερικό μας σύστημα, που λες, έχει ένα πάρα πολύ καλό ρολόι που στέλνει σημάδια για το πότε έχει έρθει η ώρα να φάμε. Αυτό το ρολόι είναι που πρέπει να ρυθμιστεί!

💡 Προκειμένου να έρθεις και πάλι σε συγχρονισμό με το αίσθημα της πείνας σου, προσπάθησε να τρως τακτικά μέσα στην ημέρα (ιδανικά σε παρόμοιες ώρες κάθε φορά).

6. Κακός ύπνος

Πιθανώς να έχεις παρατηρήσει ότι τις μέρες που δεν έχεις φάει καθόλου βραδινό ή δεν έχεις χορτάσει πλήρως:

  • δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ
  • σηκώνεσαι μέσα στη νύχτα για να φας
  • δεν κάνεις ποιοτικό ύπνο

💡 Φτιάξε ένα βραδινό το οποίο να ικανοποιεί τη Χρυσή Πεντάδα

Υδατάνθρακες + Πρωτεΐνες + Λίπη + Φυτικές ίνες + Απόλαυση

…και κατανάλωσέ το μερικές ώρες πριν ξαπλώσεις, ώστε να χορτάσεις και να μην επηρεαστεί αρνητικά ο ύπνος σου.

7. Άλλα συμπτώματα

Όταν το σώμα δεν προσλαμβάνει επαρκή ενέργεια και θρέψη, σταματά να λειτουργεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα διάφορα συμπτώματα, μιας και ο οργανισμός προτιμά να εξοικονομήσει αυτή τη λίγη ενέργεια που παίρνει για να την αφιερώσει στις απαραίτητες λειτουργίες του – βασικά να μας κρατήσει ζωντανούς.

Συνεπώς μερικά ακόμα συμπτώματα εξαιτίας του ότι δεν τρως επαρκώς, μπορεί να είναι:

  • δυσκοιλιότητα
  • τριχόπτωση
  • αδύναμα νύχια
  • να κρυώνεις
  • ασταθής περίοδος 
  • θαμπό δέρμα
  • κακή υγεία δοντιών

…και πολλά ακόμα!

Συμπέρασμα

Η κούραση, η έλλειψη συγκέντρωσης, τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, η απώλεια του αισθήματος της πείνας, οι βραδινές λιγούρες, ο κακός ύπνος και πολλά ακόμα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι δεν τρως επαρκώς!

Κάνε ένα βήμα πίσω και αναρωτήσου ποιο είναι το βήμα που μπορείς να κάνεις ώστε να προσλαμβάνεις περισσότερη ενέργεια και θρέψη μέσα στη μέρα σου.

Νακάκη Ιωάννα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Eπικοινώνησε μαζί μας

Στείλε μας το μήνυμά σου και η εξειδικευμένη Κλινική Διατροφολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου






    Οι εξειδικεύσεις μας...

    Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της δίαιτας έχει οδηγήσει πολλά άτομα (ιδιαίτερα γυναίκες) σε Διαταραχές Λήψης Τροφής

    Μάθε περισσότερα

    H παχυσαρκία είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και εξατομικευμένη δίαιτα

    Μάθε περισσότερα

    Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (παλιότερα αναφερόταν ως Σπαστική κολίτιδα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες, αλλά και άντρες

    Μάθε περισσότερα

    Πριν τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο διαιτολόγος το ιατρικό σας ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε

    Μάθε περισσότερα

    Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση

    Μάθε περισσότερα

    Κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς μέσα τους αναπτύσσεται μία ανθρώπινη ζωή

    Μάθε περισσότερα

    Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία πραγματοποιούνται τεράστιες διαφορές στο σώμα του βρέφους, καθώς αυτό αναπτύσσεται και γίνεται παιδί, έφηβος και τελικά ενήλικας

    Μάθε περισσότερα

    Oι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ ευεργετικές τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όσο και για το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
    FOLLOW US

    dietitians_diary