Τι πραγματικά ισχύει για τη διαλειμματική νηστεία;

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής αυτό το διατροφικό πρωτόκολλο που ονομάζεται διαλλειματική νηστεία ή fasting, όπου η σίτιση δεν γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα αλλά μπορεί να γίνεται σε ώρες ή και μέρες. Κάποια από τα βασικά είδη της διαλλειματικής νηστείας (α) 5:2 και (β) 16:8 και (γ) 1:1 (εναλλασσόμενη νηστεία).
Στην πρώτη περίπτωση διαλλειματικής νηστείας 5:2, συστήνεται ελεύθερη διατροφή 5 μέρες την εβδομάδα με 2 ημέρες νηστείας, δηλαδή χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης μόλις το 25-30% των ημερήσιων αναγκών (500-600 kcal/ημέρα).
Στην δεύτερη περίπτωση όπου είναι και η πιο διαδεδομένη η λήψη τροφής γίνεται σε διάστημα 8 ωρών κανονικά και στις υπόλοιπες 16 ώρες νηστεία με κατανάλωση υγρών ή φαγητού χωρίς θερμίδες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διατροφικό πρωτόκολλο όπου παραλείπεται το πρωινό και το βραδινό είναι σχετικά νωρίς, πράγμα το οποίο δεν είναι τόσο κοντά στην νοοτροπία του Έλληνα.
Στην τρίτη και τελευταία περίπτωση, η νηστεία συστήνεται μέρα παρά μέρα κάνοντας ελεύθερη διατροφή. Την ημέρα της νηστείας καταναλώνετε ελάχιστες θερμίδες όπως στην πρώτη περίπτωση.
Η διαλλειματική νηστεία δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη, αλλά προέρχεται από την αρχαία παράδοση, που ασκείται σε πολλές θρησκείες κατά την διάρκεια των ετών. Πολλές θρησκείες ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούν μια μορφή νηστείας, είτε με βάση τις τροφές που επιτρέπονται, είτε με βάση τις ώρες της ημέρας ή και τις συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας, ως μέρος της θρησκευτικής λατρείας. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ραμαζάνι στο μουλσουμανισμό κλπ.
Ας εστιάσουμε στο τι λέει η επιστήμη τεκμηριωμένα, μέσα από κάποιες μεταναλύσεις φάνηκε ότι η διαλλειματική νηστεία ανεξαρτήτως το είδος έχει κάποια οφέλη στην συνολική υγεία του διαιτώμενου όπως αποτελεσματική απώλεια βάρους και βελτίωση των βιοχημικών δεικτών (γλυκόζη αίματος, ινσουλίνης αίματος) χωρίς αυτό να διαφέρει από την αναμενόμενη απώλεια βάρους και την βελτίωση των τιμών από μια υποθερμιδική διατροφή.
Επίσης, συστηματικές ανασκοπίσεις δείχνουν ότι δεν υπερέχει η διαλλειματική νηστεία, από μια τυπική υποθερμιδική διατροφή, είτε για την απώλεια βάρους, είτε για την αλλαγή των καρδιομεταβολικών δεικτών.
Μειώνοντας την πρόσληψη των θερμίδων, μέσω της μείωσης των γευμάτων που καταναλώνονται, τα περισσότερα μοτίβα της διαλλειματικής νηστείας μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, αρκεί να μην αντισταθμίζονται τα μειωμένα γεύματα με αύξηση τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας.
Συνοψίζοντας, η διαλλειματική νηστεία ως ένα αναγνωρισμένο πρότυπο διατροφής που έχει μελετηθεί αρκετά έχει κάποια οφέλη για την υγεία και την απώλεια βάρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπερέχει έναντι μιας υποθερμιδικής διατροφής. Δεν συστήνεται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, λόγω της ακραίας συνθήκης που οδηγεί τον οργανισμό με την νηστεία, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει αν υπάρχει κάποια συνοσηρότητα. Το θέμα είναι αν η διαλλειματική νηστεία ταιριάζει με το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις ανάγκες σας, γι’ αυτό χρήσιμο είναι να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο διατροφολόγο για να εξετάσετε μαζί το καλύτερο δυνατό για εσάς.

Eπικοινώνησε μαζί μας

Στείλε μας το μήνυμά σου και η εξειδικευμένη Κλινική Διατροφολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου






    Οι εξειδικεύσεις μας...

    Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της δίαιτας έχει οδηγήσει πολλά άτομα (ιδιαίτερα γυναίκες) σε Διαταραχές Λήψης Τροφής

    Μάθε περισσότερα

    H παχυσαρκία είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και εξατομικευμένη δίαιτα

    Μάθε περισσότερα

    Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (παλιότερα αναφερόταν ως Σπαστική κολίτιδα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες, αλλά και άντρες

    Μάθε περισσότερα

    Πριν τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο διαιτολόγος το ιατρικό σας ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε

    Μάθε περισσότερα

    Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση

    Μάθε περισσότερα

    Κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς μέσα τους αναπτύσσεται μία ανθρώπινη ζωή

    Μάθε περισσότερα

    Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία πραγματοποιούνται τεράστιες διαφορές στο σώμα του βρέφους, καθώς αυτό αναπτύσσεται και γίνεται παιδί, έφηβος και τελικά ενήλικας

    Μάθε περισσότερα

    Oι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ ευεργετικές τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όσο και για το περιβάλλον.

    Μάθε περισσότερα
    FOLLOW US

    dietitians_diary