Αυγά, χοληστερόλη και υγεία: Τελικά το αυγό αυξάνει τη χοληστερόλη;

Τα αυγά είναι αδιαμφησβήτητα ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα γεύματα, τόσο σε αλμυρές, όσο και σε γλυκές παρασκευές.

Θρεπτική αξία αυγών:

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β5, Β2, Β12, φώσφορο και σελήνιο, ενώ επίσης έχουν επαρκή επίπεδα βιταμινών D, E, K, Β6, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Ακόμη, τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή χολίνης, ενός θρεπτικού συστατικού, το οποίο πολύς κόσμος δεν λαμβάνει σε επαρκή επίπεδα, και συχνά κατατάσσεται μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, που συσσωρεύονται στα μάτια και τα προστατεύουν.

Αυγά, χοληστερόλη και υγεία:

Τα αυγά είναι πολύ χορταστικά, αφού είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, και φαίνεται ότι είναι βοηθητικά σε προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, συστηνόταν περιορισμός της κατανάλωσής τους για να αποφευχθούν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και ως αποτέλεσμα και ο υψηλός καρδιαγγειακός κίνδυνος. Παρ’ όλα αυτά, στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη των τροφίμων έχει μικρή επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος, ενώ μεγαλύτερη επίδραση φαίνεται να έχουν τα κορεσμένα λίπη. Ακόμη, έχει φανεί ότι τα αυγά αυξάνουν και την HDL, δηλαδή την «καλή» χοληστερόλη, η οποία σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τέλος, πολλές μελέτες που διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν βρίσκουν κάποια επιβαρυντική δράση των αυγών στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, με μόνη εξαίρεση τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε με ασφάλεια την ημέρα;

Με βάση την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία, ένας υγιής ενήλικας χωρίς παρουσία παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια 1-2 αυγά/ημέρα. Όμως, η κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου μπορεί να επηρεάζει τη σύσταση για κατανάλωση αυγών. Αν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος ή παχυσαρκία, κάποια χρόνια ασθένεια όπως ο διαβήτης ή κάποιο οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι καλύτερο να μην καταναλώνει περισσότερο από 1 αυγό την ημέρα.

«Να τρώω ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι»;

Ο κρόκος του αυγού περιέχει το λίπος του αυγού, άρα και τη χοληστερόλη, ενώ το ασπράδι του αυγού είναι καθαρή πρωτεΐνη και νερό. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε ή να φοβόμαστε να καταναλώσουμε τον κρόκο του αυγού λόγω του λίπους του, διότι ο κρόκος είναι πολύ πλούσιος σε σίδηρο, βιταμίνη D, καροτενοειδή κ.ά., ενώ μάλιστα, επιλέγοντας μόνο το ασπράδι, επιλέγουμε ταυτόχρονα και την επιλογή με τα ελάχιστα θρεπτικά συστατικά!

Συνεπώς, ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώνει ολόκληρο το αυγό, στην ποσότητα που φαίνεται ότι είναι ασφαλής (1-2 αυγά/ημέρα για τον υγιή πληθυσμό και 1 αυγό/ημέρα για άτομα με καρδιομεταβολικά νοσήματα π.χ. παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη κ.τ.λ.).

Μόνο αν κάποιος θέλει να καταναλώσει περισσότερα αυγά από τις συστάσεις, π.χ. αθλητές ή άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, τότε θα ήταν καλύτερο να προτιμήσει κανείς το ασπράδι του αυγού.

Πάντως, η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού οδηγεί σε μεγαλύτερο κορεσμό, οπότε τελικά μπορεί κανείς να φάει λιγότερο!

Eπικοινώνησε μαζί μας

Στείλε μας το μήνυμά σου και η εξειδικευμένη Κλινική Διατροφολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου


  Οι εξειδικεύσεις μας...

  Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της δίαιτας έχει οδηγήσει πολλά άτομα (ιδιαίτερα γυναίκες) σε Διαταραχές Λήψης Τροφής

  Μάθε περισσότερα

  H παχυσαρκία είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και εξατομικευμένη δίαιτα

  Μάθε περισσότερα

  Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (παλιότερα αναφερόταν ως Σπαστική κολίτιδα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες, αλλά και άντρες

  Μάθε περισσότερα

  Πριν τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο διαιτολόγος το ιατρικό σας ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε

  Μάθε περισσότερα

  Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση

  Μάθε περισσότερα

  Κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς μέσα τους αναπτύσσεται μία ανθρώπινη ζωή

  Μάθε περισσότερα

  Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία πραγματοποιούνται τεράστιες διαφορές στο σώμα του βρέφους, καθώς αυτό αναπτύσσεται και γίνεται παιδί, έφηβος και τελικά ενήλικας

  Μάθε περισσότερα

  Oι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ ευεργετικές τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όσο και για το περιβάλλον.

  Μάθε περισσότερα
  FOLLOW US

  dietitians_diary