Φυσικά! Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ενέργεια, αλλά και την ενυδάτωσή ή το δέρμα μας.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καύσωνα:
Ο καύσωνας μπορεί και πλήττει την υγεία, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι πιο ευπαθή, όπως βρέφη, μικρά παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα με πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό βάρος, άτομα με χρόνια προβλήματα και άτομα που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, ο καύσωνας μπορεί να οδηγήσει σε ηλίαση, θερμικές κράμπες, θερμική συγκοπή ή λιποθυμία, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις του καύσωνα;
- Να καταναλώνουμε άφθονο νερό! Τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα.
- Μη ξεχνάτε και τα τρόφιμα! Από τα τρόφιμα μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες για νερό σε ποσοστό έως και 30%.
- Μάλιστα, κάποια τρόφιμα έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (π.χ. καρπούζι, αγγούρι, τομάτες, φράουλες, ροδάκινα, μαρούλι και εσπεριδοειδή).
- Μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητά του έναντι στις υψηλές θερμοκρασίες.
- Κάποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν ή προστατεύουν το δέρμα:
- Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, δηλαδή προστατεύει το σώμα μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, που βρίσκεται κυρίως σε τομάτες, ιδιαίτερα λιαστές, αλλά και το καρπούζι ή το γκουάβα. Θεωρείται ότι μπορεί να προστατεύσει από το ηλιακό έγκαυμα.
- Η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει την ποσότητα των ελεύθερων ριζών, αλλά και τη βλάβη που προκαλεί η υπεριώδη ακτινοβολία. Βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
- Η βιταμίνη C βοηθάει την απορρόφηση της βιταμίνης Ε, οπότε είναι χρήσιμη και αυτή για την προστασία από τον ήλιο. Βρίσκεται στο ακτινίδιο, τις πιπεριές, τα πορτοκάλια και το μπρόκολο.
Επομένως, τα απαραίτητα του καύσωνα και του καλοκαιριού είναι: αντηλιακό, νερό, ξεκούραση, καλός ύπνος, λεπτά ρούχα, παραμονή στο σπίτι και προσοχή!