Κετογονική Διατροφή

Η κετογονική διατροφή είναι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά  (60-90% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης), επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, στην ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά που είναι ανθεκτικά στην φαρμακευτική αγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα αντί να καίει υδατάνθρακες που είναι μια «φυσιολογική» κατάσταση, καίει λίπος, καθώς δεν επαρκούν ούτε οι υδατάνθρακες από τη διατροφή, ούτε οι αποθήκες στο σώμα.

Αρχικά θα εξηγήσουμε τι είναι κέτωση. Ως κέτωση ορίζεται μια φυσιολογική μεταβολική διαδικασία, κατά την οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετή διαθέσιμη γλυκόζη για να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο και στρέφεται έτσι στη χρήση κετόνων. Οι κετόνες είναι μόρια οξέων που παράγονται και συσσωρεύονται στο σώμα κατά τον μεταβολισμό των λιπών. Με αυτόν τον τρόπο αναγκάζουμε τον οργανισμό να μεταβολίσει το λίπος για την ενέργεια που χρειάζεται και όχι τους υδατάνθρακες.

Η προϋπόθεση της κετογονικής διατροφής για απώλεια βάρους είναι ότι αν στερηθεί το σώμα τη γλυκόζη που είναι η κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του σώματος, τότε παράγεται και χρησιμοποιείται ένα άλλο καύσιμο, οι κετόνες. Ο εγκέφαλος απαιτεί τη μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόζης σε σταθερή παροχή, περίπου 120 γραμμάρια ημερησίως, επειδή δεν μπορεί να αποθηκεύσει γλυκόζη. Κατά τη διάρκεια της νηστείας ή όταν καταναλώνονται πολύ λίγοι υδατάνθρακες, το σώμα αρχικά δεσμεύει αποθηκευμένη γλυκόζη από το ήπαρ και την διασπά προσωρινά στους μυς για να απελευθερώσει τη γλυκόζη που χρειάζεται. Εάν αυτό συνεχιστεί για τις επόμενες 3-4 ημέρες, η αποθηκευμένη γλυκόζη είναι πλήρως εξαντλημένη, τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα μειώνονται και το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύριο καύσιμο. Το ήπαρ παράγει κετονικά σώματα από λίπος. Όταν οι κετόνες συσσωρεύονται στο αίμα, αυτό ονομάζεται κέτωση, όπως σημειώθηκε παραπάνω. Τα υγιή άτομα αντιμετωπίζουν φυσιολογικά ήπια κέτωση κατά τη διάρκεια περιόδων νηστείας και σε καταστάσεις πολύ έντονης άσκησης.

Η θεωρία της κετογονικής διατροφής είναι η χρήση του λίπους ως πρώτη γραμμή παραγωγής ενέργειας έναντι της γλυκόζης. Υπάρχουν δυο είδη κετογονικής διατροφής με βάση την αναλογία του λίπους προς την πρωτεΐνη και τον υδατάνθρακα. Δηλαδή στην μια περίπτωση, η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων είναι περίπου 50 γραμμάρια/ημέρα και στην δεύτερη μπορεί να είναι ακόμα πιο χαμηλή περίπου στα 20 γραμμάρια/ημέρα.

Η κετογονική διατροφή ως ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό όταν ακολουθείτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα οποία είναι τα εξής:

 • Απώλεια βάρους
 • Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη
 • Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης
 • Βελτίωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης στο αίμα
 • Ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της επιληψίας σε παιδιά
 • Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής

Παρόλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι μια κετογονική δίαιτα οδηγεί σε απώλεια βάρους βραχυπρόθεσμα, όπως όλες οι υποθερμιδικές δίαιτες (δηλαδή όταν τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε), όμως δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της δίαιτας.

Να σημειωθεί ότι η κετογονική διατροφή ενέχει κάποιες πιθανές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών λόγω του αποκλεισμού κάποιων ομάδων τροφίμων. Είναι σημαντικό να μην εστιάζετε αποκλειστικά στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά να συμπεριλαμβάνετε μια καθημερινή ποικιλία από τα επιτρεπόμενα κρέατα, ψάρια, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, στοιχεία που συνήθως απαντώνται σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιορίζονται από το συγκεκριμένο πρωτόκολλο διατροφής.

Επειδή εξαιρούνται κάποιες ομάδες τροφίμων, η συμβουλευτική από διαιτολόγο κρίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία μιας κετογονικής δίαιτας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Εν κατακλείδι, η διατροφή αυτή είτε χρησιμοποιείτε για θεραπευτικούς σκοπούς, είτε για απώλεια βάρους θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τη γνώμη ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου ώστε να μην προκαλέσετε προβλήματα στην υγεία σας, αλλά και για να τεθεί το χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσετε αυτό το σχήμα διατροφής.

Ορισμένες μελέτες, έχουν επισημάνει ότι η απώλεια βάρους δεν φαίνεται να έχει κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλου τύπου διατροφές.

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31805451
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27759811/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23679058/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26662710/

Eπικοινώνησε μαζί μας

Στείλε μας το μήνυμά σου και η εξειδικευμένη Κλινική Διατροφολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου


  Οι εξειδικεύσεις μας...

  Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της δίαιτας έχει οδηγήσει πολλά άτομα (ιδιαίτερα γυναίκες) σε Διαταραχές Λήψης Τροφής

  Μάθε περισσότερα

  H παχυσαρκία είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και εξατομικευμένη δίαιτα

  Μάθε περισσότερα

  Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (παλιότερα αναφερόταν ως Σπαστική κολίτιδα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες, αλλά και άντρες

  Μάθε περισσότερα

  Πριν τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο διαιτολόγος το ιατρικό σας ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε

  Μάθε περισσότερα

  Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση

  Μάθε περισσότερα

  Κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς μέσα τους αναπτύσσεται μία ανθρώπινη ζωή

  Μάθε περισσότερα

  Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία πραγματοποιούνται τεράστιες διαφορές στο σώμα του βρέφους, καθώς αυτό αναπτύσσεται και γίνεται παιδί, έφηβος και τελικά ενήλικας

  Μάθε περισσότερα

  Oι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ ευεργετικές τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όσο και για το περιβάλλον.

  Μάθε περισσότερα
  FOLLOW US

  dietitians_diary