Ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες

Η ανάγκη μας για ενυδάτωση είναι πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό του ανθρώπινου σώματος και απαραίτητο συστατικό για τη ζωή. Φυσιολογικά, το 50%-70% του βάρους του σώματος στους ενήλικες αποτελείται από νερό. Η αξία του είναι ανεκτίμητη, καθώς συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό λειτουργιών του σώματος, όπως στην πέψη, την απορρόφηση και μεταφορά θρεπτικών συστατικών των τροφών στους ιστούς, ενώ είναι απαραίτητο για τη θερμορύθμιση, δηλαδή την διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος σε σταθερά επίπεδα.

Η ολική ενυδάτωση του σώματος και η ισορροπία μεταξύ πρόσληψης και αποβολής του νερού ρυθμίζεται ομοιοστατικά, με μηχανισμούς που τροποποιούν τις εκκριτικές οδούς και διεγείρουν την πρόσληψη του, μέσω της δίψας. Το νερό είναι απαραίτητο για να επιβιώσει και να λειτουργήσει φυσιολογικά ο οργανισμός.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να πίνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως (2,0-2,50 λίτρα/ημέρα) εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό και τα υπόλοιπα από ροφήματα (εξαιρούνται τα αναψυκτικά με ζάχαρη, έτοιμοι τυποποιημένοι χυμοί, αλκοόλ κα).

Τι εννοούμε με τον όρο αφυδάτωση;

Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων, ιδιαίτερα του ουροποιητικού. Τα νεφρά και άλλα ζωτικά όργανα, που δέχονται μειωμένη αιματική ροή, αρχίζουν να υπολειτουργούν. Συνήθως η νεφρική ανεπάρκεια που προκαλείται είναι αναστρέψιμη, αν οφείλεται στην αφυδάτωση. Η μειωμένη αιματική παροχή στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, διαταραγμένη νοητική λειτουργία και αποσυντονισμό.

Σε ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δίψα, πονοκέφαλο, αδυναμία, ζάλη, κόπωση και γενικότερα κάνει τον άνθρωπο να αισθάνεται κουρασμένος και ληθαργικός. Αν η αφυδάτωση επιμείνει μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας με άμεση ιατρική φροντίδα.

Πως να αυξήσετε την ενυδάτωση σας τους καλοκαιρινούς μήνες;

 1. Μπορείτε να αρωματίσετε το νερό σας με διάφορα φρούτα ή/και λαχανικά  & βότανα όπως  λεμόνι, αγγούρι, φύλλα δυόσμου, πορτοκάλι, σμέουρα, φράουλα και ότι εσείς επιθυμείτε γευστικά.
 2. Μια πολύ δροσιστική και χορταστική επιλογή είναι τα smoothies και οι φυσικοί χυμοί με ποικιλία φρούτων.
 3. Τις ημέρες με καύσωνα μπορείτε να απολαύσετε σπιτικές γρανίτες με φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι ακόμα και mix φρούτων με εποχιακά φρούτα, νερό και πάγο.
 4. Ενισχύστε την ολική πρόσληψη του νερού μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Για παράδειγμα το καρπούζι και το αγγούρι έχουν > 70% νερό!
 5. Μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε πράσινο τσάι, αρωματικά και μη χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
 6. Το ανθρακούχο μεταλλικό νερό, το ξινόνερο, η σόδα είναι εξίσου δροσιστικές επιλογές.

Καλό καλοκαίρι!

Eπικοινώνησε μαζί μας

Στείλε μας το μήνυμά σου και η εξειδικευμένη Κλινική Διατροφολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου


  Οι εξειδικεύσεις μας...

  Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της δίαιτας έχει οδηγήσει πολλά άτομα (ιδιαίτερα γυναίκες) σε Διαταραχές Λήψης Τροφής

  Μάθε περισσότερα

  H παχυσαρκία είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και εξατομικευμένη δίαιτα

  Μάθε περισσότερα

  Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (παλιότερα αναφερόταν ως Σπαστική κολίτιδα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες, αλλά και άντρες

  Μάθε περισσότερα

  Πριν τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο διαιτολόγος το ιατρικό σας ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε

  Μάθε περισσότερα

  Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση

  Μάθε περισσότερα

  Κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς μέσα τους αναπτύσσεται μία ανθρώπινη ζωή

  Μάθε περισσότερα

  Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία πραγματοποιούνται τεράστιες διαφορές στο σώμα του βρέφους, καθώς αυτό αναπτύσσεται και γίνεται παιδί, έφηβος και τελικά ενήλικας

  Μάθε περισσότερα

  Oι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ ευεργετικές τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όσο και για το περιβάλλον.

  Μάθε περισσότερα
  FOLLOW US

  dietitians_diary