Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από συμπτώματα ναυτίας και έμετου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία μπορεί να διαρκούν από το πρωί εώς το βράδυ, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τα αίτια πίσω από τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, ωστόσο, φυσικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα και αύξηση της συγκέντρωσης συγκεκριμένων ορμονών (β-χοριακής γοναδοτροπίνης και οιστρογόνα) φαίνεται να διαδραματίζουν κύριο ρόλο.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες διατροφικές συμβουλές παρακάτω που έχουν αποδειχθεί να βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων ναυτίας, δηλαδή:
- Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το στομάχι σας δεν παραμένει άδειο για πολλές ώρες, τα γεύματα γίνονται ευκολότερα ανεκτά και το αίσθημα ναυτίας αποφεύγεται ή μειώνεται.
- Επιλέγετε στερεές τροφές, τύπου κράκερ, φρυγανιές ολικής ή δημητριακά πρωινού σκέτα, τα οποία αποτελούν καλή επιλογή, ακόμη και για μόλις έχετε ξυπνήσει ή πριν κοιμηθείτε.
- Αποφύγετε τροφές με μπαχαρικά, πολλά λιπαρά ή πολλή ζάχαρη αντίστοιχα, ή τροφές με έντονη μυρωδιά (πχ κρεμμύδι, σκόρδο), καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ναυτίας.
- Δοκιμάστε να μυρίσετε φρέσκο λεμόνι ή μέντα, τα οποία ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και είναι ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης.
- Καταναλώνετε τα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς η γεύση και η μυρωδιά είναι πιο ήπια και γίνονται πιο ανεκτά στο στομάχι, σε σύγκριση με τα ζεστά ή καυτά φαγητά.
- Προσθέστε τζίντζερ ή λεμόνι στα ροφήματα ή στα φαγητά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες έχουν αποδειχθεί να μειώνουν το αίσθημα ναυτίας και έμετου.
- Πίνετε υγρά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αποφύγετε να πίνετε υγρά πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά από ένα γεύμα.
- Μουλιάζετε τους ξηρούς καρπούς πριν τους καταναλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το φυτικό οξύ που εμπεριέχεται και εξουδετερώνονται οι αναστολείς των ενζύμων, διευκολύνοντας την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
- Η κατανάλωση φαγητού σε υφή σούπας, όπως φιδέ ή κοτόσουπα, καταπραύνει από τα συμπτώματα, χαλαρώνει τους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα, ενυδατώνει και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.