Διατροφική αντιμετώπιση της ναυτίας στην εγκυμοσύνη

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν από συμπτώματα ναυτίας και έμετου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα οποία μπορεί να διαρκούν από το πρωί εώς το βράδυ, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς τα αίτια πίσω από τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες, ωστόσο, φυσικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα και αύξηση της συγκέντρωσης συγκεκριμένων ορμονών (β-χοριακής γοναδοτροπίνης και οιστρογόνα) φαίνεται να διαδραματίζουν κύριο ρόλο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες διατροφικές συμβουλές παρακάτω που έχουν αποδειχθεί να βοηθούν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων ναυτίας, δηλαδή:

 1. Καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι το στομάχι σας δεν παραμένει άδειο για πολλές ώρες, τα γεύματα γίνονται ευκολότερα ανεκτά και το αίσθημα ναυτίας αποφεύγεται ή μειώνεται.
 2. Επιλέγετε στερεές τροφές, τύπου κράκερ, φρυγανιές ολικής ή δημητριακά πρωινού σκέτα, τα οποία αποτελούν καλή επιλογή, ακόμη και για μόλις έχετε ξυπνήσει ή πριν κοιμηθείτε.
 3. Αποφύγετε τροφές με μπαχαρικά, πολλά λιπαρά ή πολλή ζάχαρη αντίστοιχα, ή τροφές με έντονη μυρωδιά (πχ κρεμμύδι, σκόρδο), καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ναυτίας.
 4. Δοκιμάστε να μυρίσετε φρέσκο λεμόνι ή μέντα, τα οποία ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και είναι ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης.
 5. Καταναλώνετε τα φαγητά σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς η γεύση και η μυρωδιά είναι πιο ήπια και γίνονται πιο ανεκτά στο στομάχι, σε σύγκριση με τα ζεστά ή καυτά φαγητά.
 6. Προσθέστε τζίντζερ ή λεμόνι στα ροφήματα ή στα φαγητά, τα οποία σύμφωνα με έρευνες έχουν αποδειχθεί να μειώνουν το αίσθημα ναυτίας και έμετου.
 7. Πίνετε υγρά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, αποφύγετε να πίνετε υγρά πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά από ένα γεύμα.
 8. Μουλιάζετε τους ξηρούς καρπούς πριν τους καταναλώσετε. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το φυτικό οξύ που εμπεριέχεται και εξουδετερώνονται οι αναστολείς των ενζύμων, διευκολύνοντας την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
 9. Η κατανάλωση φαγητού σε υφή σούπας, όπως φιδέ ή κοτόσουπα, καταπραύνει από τα συμπτώματα, χαλαρώνει τους μύες του γαστρεντερικού σωλήνα, ενυδατώνει και είναι πηγή θρεπτικών συστατικών.

Eπικοινώνησε μαζί μας

Στείλε μας το μήνυμά σου και η εξειδικευμένη Κλινική Διατροφολόγος θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σου


  Οι εξειδικεύσεις μας...

  Η σύγχρονη βιομηχανία της μόδας και της δίαιτας έχει οδηγήσει πολλά άτομα (ιδιαίτερα γυναίκες) σε Διαταραχές Λήψης Τροφής

  Μάθε περισσότερα

  H παχυσαρκία είναι μία πολύ-παραγοντική νόσος. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται ξεχωριστή αντιμετώπιση και εξατομικευμένη δίαιτα

  Μάθε περισσότερα

  Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (παλιότερα αναφερόταν ως Σπαστική κολίτιδα) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε γυναίκες, αλλά και άντρες

  Μάθε περισσότερα

  Πριν τη δημιουργία ενός διατροφικού πλάνου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο διαιτολόγος το ιατρικό σας ιστορικό (ατομικό και οικογενειακό) και τη φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε

  Μάθε περισσότερα

  Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση

  Μάθε περισσότερα

  Κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς μέσα τους αναπτύσσεται μία ανθρώπινη ζωή

  Μάθε περισσότερα

  Κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία πραγματοποιούνται τεράστιες διαφορές στο σώμα του βρέφους, καθώς αυτό αναπτύσσεται και γίνεται παιδί, έφηβος και τελικά ενήλικας

  Μάθε περισσότερα

  Oι φυτοφαγικές δίαιτες είναι πολύ ευεργετικές τόσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, όσο και για το περιβάλλον.

  Μάθε περισσότερα
  FOLLOW US

  dietitians_diary