Η γαστροπάρεση είναι μία κατάσταση στην οποία η λειτουργικότητα των μυών του στομάχου επηρεάζεται αρνητικά, με αποτέλεσμα η γαστρική κένωση να μη γίνεται σωστά ή να επιβραδύνεται. Αυτό υποδηλώνει ότι το στομάχι δεν αδειάζει σωστά.
Τα αίτια της πάθησης αυτής δεν είναι πλήρως κατανοητά, όμως εξαρτώνται και από το είδος γαστροπάρεσης που εμφανίζεται στο κάθε άτομο. Μπορεί να είναι διαβητική γαστροπάρεση, όπου η καθυστερημένη γαστρική κένωση συσχετίζεται με εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 ή 2, ιδιοπαθής γαστροπάρεση, στην οποία εμφανίζονται συμπτώματα κοινά με της δυσπεψίας, χωρίς να ανιχνεύονται υπαίτιοι παράγοντες ή γαστροπάρεση που προκύπτει έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις γαστροπλαστικής ή γαστρικού bypass. Η λήψη κάποιων φαρμάκων, μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης και να οδηγήσει σε παρόμοια συμπτώματα.
Ποια τα συμπτώματα της κατάστασης;
Σε κάθε περίπτωση, τα συμπτώματα είναι κοινά και περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, αίσθημα πρηξίματος και φουσκώματος στην κοιλιά αλλά και γρήγορο αίσθημα κορεσμού.
Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;
Στη γαστροπάρεση ενέχει ο κίνδυνος ανεπαρκούς λήψης θρεπτικών συστατικών και ενέργειας, δυσκολία κατάποσης τροφής από το στόμα αλλά και αφυδάτωσης. Όταν το άτομο δεν έχει την ικανότητα να λάβει τροφή από το στόμα, θα χρειαστεί εντερική ή παρεντερική διατροφή.
Τί συστήνεται στη γαστροπάρεση;
Στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια:
- Μικρά και συχνά γεύματα, εφόσον το στομάχι μπορεί να αδειάζει μόνο 1-2kcal/min.
- Κατανάλωση 25kcal/kg ΣΒ καθημερινά
- Κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (αφού και τα 2 επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση)
- Επαρκής πρόσληψη υγρών για αποφυγή αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσουν οι εμετοί
- Γλυκαιμικός έλεγχος με διατροφή & φαρμακευτική αγωγή στη διαβητική γαστροπάρεση
- Διατήρηση σωστής στάσης σώματος και αποφυγή κατάκλισης αμέσως μετά από ένα γεύμα
Τί είναι καλό να αποφεύγουμε στη γαστροπάρεση;
- Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή ζάχαρη
- Αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Ανθρακούχα ποτά με διοξείδιο του άνθρακα
- Τροφές που απαιτούν καλή μάσηση
Ωστόσο, σε περίπτωση αδυναμίας λήψης στερεάς τροφής, ο διαιτολόγος θα προτείνει λήψη γευμάτων σε υγρή μορφή και στερεά τρόφιμα που είναι καλά αλεσμένα, σε υφή πουρέ. Εάν ωστόσο η λήψη φαγητού από το στόμα είναι αδύνατη, θα χορηγηθεί εντερική διατροφή με τροφοδοτικό σωλήνα νηστιδοστομίας, ο οποίος παρακάμπτει το στομάχι, και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και τις νοσηλείες. Η εντερική διατροφή μπορεί να βελτιώσει το γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών ασθενών με παρατεταμένους εμετούς. Στην περίπτωση που ακόμη και η εντερική σίτιση είναι αδύνατη, εφαρμόζεται παρεντερική σίτιση. Ωστόσο, η τελευταία δεν προτιμάται έναντι της εντερικής λόγω διαφορετικών παραγόντων, όπως το κόστος και οι πιθανότητες επιπλοκών.